Nieuws

Waarom beleggen pensioenfondsen? Gepubliceerd op: 18-07-2016 Waarom beleggen pensioenfondsen eigenlijk? Waarom zetten we uw pensioengeld niet gewoon op een spaarrekening?

Uw pensioen wordt voor maar ongeveer 30% betaald uit de premie die u samen met uw werkgever betaalt. Het grootste deel, ongeveer 70%, wordt betaald uit de opbrengsten van beleggen. Je krijgt als gepensioneerde dus veel meer terug dan je er zelf, samen met je werkgever, in hebt gestopt.

Pensioenfondsen beleggen uw geld niet voor niks. Alleen de premie is bij lange na niet voldoende voor een goed en betaalbaar pensioen. En ook sparen levert veel te weinig op. Als pensioenfondsen uw geld de afgelopen 30 jaar op een spaarrekening hadden gezet, dan waren de pensioenen nu de helft lager geweest. Het gemiddeld rendement op de beleggingen van BPF Waterbouw bedroeg de afgelopen 25 jaar 6,8%.

Beleggen is dus nodig voor een goed pensioen. En beleggen zonder risico bestaat niet.

Doordat we in Nederland samen ons pensioen regelen, kunnen we ook samen beleggen. Daardoor delen we met elkaar de risico’s. Pensioenfondsen beleggen bovendien in vele verschillende soorten beleggingen en verspreid over de hele wereld. Daardoor wordt het risico nog meer gespreid.

Dat betaalt zich uit. Door de afgelopen tientallen jaren te beleggen, is er nu ruim twee keer zo veel geld in de gezamenlijke pensioenpotten dan wanneer het geld op een spaarrekening was gezet. Zonder de opbrengsten van beleggen was ons pensioen de helft lager.

In de zomermaanden van 2016 zullen we via onze website toelichtingen geven op actuele pensioenzaken, die regelmatig in de kranten worden genoemd.

Disclaimer
Deze website gebruikt cookies om te kunnen functioneren en het gebruik te analyseren teneinde het gebruiksgemak te verbeteren.Akkoord